sobota, 22 września 2012

Zupa krem z ziemniaków z prażonym słonecznikiem


Zaczyna się jesień a my musimy jakoś poradzić sobie z chłodem. Doskonałą potrawą na taką pogodę będzie rozgrzewająca zupa krem z ziemniaków. Łatwa w przygotowaniu, szybka, pożywna i pyszna.

Składniki:
1,5 litra bulionu drobiowego
6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości)
1 marchew
1 pietruszka
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki słonecznika łuskanego
1/4 szklanki mleka
1 czubata łyżka masła klasycznego Lurpak
4 kromki czerstwego pieczywa
Sól, pieprz kolorowy grubo mielony, kolendra mielona, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić i gotować w bulionie razem z marchewką , pietruszką i czosnkiem aż będą miękkie. Następnie ziemniaki miksujemy blenderem. Powstały krem stawiamy na bardzo małym gazie, dodajemy uprzednio uprażony na patelni słonecznik, masło, mleko i przyprawy według uznania. W zupie powinno dać się wyczuć nutę gałki muszkatołowej i kolendry. Podajemy z grzankami posypane koperkiem.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz