Jest bardzo smaczne, bardzo łatwe w wykonaniu,
jednocześnie dość czasochłonne. Jednakże zapach roznoszący się w czasie
pieczenia oraz satysfakcja przy jedzeniu własnego pieczywa rekompensuje
poświęcony czas.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
4 dag drożdży
1 ¼ szklanki mleka
3 łyżki oliwy z oliwek
Łyżeczka soli
2 czubate łyżeczki majeranku
Łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Drożdże z łyżeczką cukru rozcieramy i dodajemy do
odrobiny ciepłego mleka. Następnie dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.
Rozczyn drożdżowy pozostawiamy na około 15 minut aby zaczął pracować.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, majeranek i mieszamy.
Dodajemy rozczyn drożdżowy, ciepłe (ale nie gorące) mleko, oliwę z oliwek i
dokładnie mieszamy. Ciasto ma płynną konsystencję. Pozostawiamy je do
wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie przelewamy ciasto do form nasmarowanych
tłuszczem i pozostawiamy znów na 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie
możemy je posypać ziarnami (siemię lniane, słonecznik itd., ja użyłem prażonego
sezamu i czarnuszki). Nie obawiajmy się, że podczas pieczenia wykipi, gdyż pod
wpływem temperatury nieco opadnie.
Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Pieczywo
powinno być wilgotne w środku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz