poniedziałek, 3 września 2012

Bałkańskie pieczywo majerankowe


Jest bardzo smaczne, bardzo łatwe w wykonaniu, jednocześnie dość czasochłonne. Jednakże zapach roznoszący się w czasie pieczenia oraz satysfakcja przy jedzeniu własnego pieczywa rekompensuje poświęcony czas.

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
4 dag drożdży
1 ¼ szklanki mleka
3 łyżki oliwy z oliwek
Łyżeczka soli
2 czubate łyżeczki majeranku
Łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Drożdże z łyżeczką cukru rozcieramy i dodajemy do odrobiny ciepłego mleka. Następnie dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Rozczyn drożdżowy pozostawiamy na około 15 minut aby zaczął pracować.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, majeranek i mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy, ciepłe (ale nie gorące) mleko, oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Ciasto ma płynną konsystencję. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie przelewamy ciasto do form nasmarowanych tłuszczem i pozostawiamy znów na 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie możemy je posypać ziarnami (siemię lniane, słonecznik itd., ja użyłem prażonego sezamu i czarnuszki). Nie obawiajmy się, że podczas pieczenia wykipi, gdyż pod wpływem temperatury nieco opadnie.
Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Pieczywo powinno być wilgotne w środku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz