Lekko zmodyfikowana wersja polskiej kaczki pieczonej z
jabłkami. Moim zdaniem z gruszką smakuje o niebo lepiej.
Składniki:
Kaczka o wadze 1,8-2 kg
150 g śliwek suszonych
Szklanka czerwonego wytrawnego wina
3 duże gruszki
2 łyżki miodu
Majeranek
Pieprz kolorowy, sól
Przygotowanie:
Wino łączymy z miodem. Jeśli miód jest w konsystencji
stałej, wino możemy lekko podgrzać, by łatwiej się wymieszało. Wrzucamy suszone
śliwki na około pół godziny. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda
nasienne i kroimy na kawałki. Dorzucamy do śliwek w winie. Kaczkę zaszywamy u
góry a przez otwór przy kuprze wsypujemy czubatą łyżkę majeranku i potrząsamy
tak, by równomiernie przykleił się do całego wnętrza. Nadziewamy śliwkami i
gruszkami (bez wina, jednak wino zostawiamy!). Zaszywamy kuper i obsypujemy
kaczkę świeżo mielonym pieprzem, solą gruboziarnistą i majerankiem. Wcieramy
przyprawy i umieszczamy kaczkę w naczyniu żaroodpornym. Możemy lekko ponacinać
skórę kaczki, by łatwiej wytapiał się z niej tłuszcz. Zalewamy winem ze śliwek.
Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180°C
przez około 1,5 h. Mniej więcej co 15-20 minut polewamy wierzch kaczki winem w
którym się piecze, by za bardzo nie wyschła. Kaczkę najlepiej podawać z
pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz