poniedziałek, 10 września 2012

Kaczka pieczona z gruszkami i śliwkami w winie i miodzie


Lekko zmodyfikowana wersja polskiej kaczki pieczonej z jabłkami. Moim zdaniem z gruszką smakuje o niebo lepiej.

Składniki:
Kaczka o wadze 1,8-2 kg
150 g śliwek suszonych
Szklanka czerwonego wytrawnego wina
3 duże gruszki
2 łyżki miodu
Majeranek
Pieprz kolorowy, sól

Przygotowanie:
Wino łączymy z miodem. Jeśli miód jest w konsystencji stałej, wino możemy lekko podgrzać, by łatwiej się wymieszało. Wrzucamy suszone śliwki na około pół godziny. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Dorzucamy do śliwek w winie. Kaczkę zaszywamy u góry a przez otwór przy kuprze wsypujemy czubatą łyżkę majeranku i potrząsamy tak, by równomiernie przykleił się do całego wnętrza. Nadziewamy śliwkami i gruszkami (bez wina, jednak wino zostawiamy!). Zaszywamy kuper i obsypujemy kaczkę świeżo mielonym pieprzem, solą gruboziarnistą i majerankiem. Wcieramy przyprawy i umieszczamy kaczkę w naczyniu żaroodpornym. Możemy lekko ponacinać skórę kaczki, by łatwiej wytapiał się z niej tłuszcz. Zalewamy winem ze śliwek. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180°C przez około 1,5 h. Mniej więcej co 15-20 minut polewamy wierzch kaczki winem w którym się piecze, by za bardzo nie wyschła. Kaczkę najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz