sobota, 8 września 2012

Czerwone motyle


Motyle, bo farfalle. Czerwone, bo… pomidor. Bardzo łatwa potrawa łącząca wszystko co charakterystyczne w kuchni toskańskiej. Smak bynajmniej nie jest delikatny jak motyl – wyrazisty smak zapewnia szynka parmeńska i kapary.

Składniki:
250g makaronu farfalle
4 pomidory
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Gałązka rozmarynu
Gałązka pietruszki
100g szynki parmeńskiej
Garść kaparów
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę razem z czosnkiem. Dodajemy oliwę z oliwek i drobno pokrojony rozmaryn z pietruszką. Kapary płuczemy i dodajemy do sosu. Wszystko razem przyprawiamy grubo mielonym pieprzem i redukujemy na wolnym ogniu. Szynkę kroimy w paski i podsmażamy delikatnie na patelni bez tłuszczu. Następnie szynkę zalewamy sosem oraz dodajemy ugotowany al dente makaron. Doprawiamy solą i zagotowujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz