Motyle, bo farfalle. Czerwone, bo… pomidor. Bardzo łatwa
potrawa łącząca wszystko co charakterystyczne w kuchni toskańskiej. Smak
bynajmniej nie jest delikatny jak motyl – wyrazisty smak zapewnia szynka
parmeńska i kapary.
Składniki:
250g makaronu farfalle
4 pomidory
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Gałązka rozmarynu
Gałązka pietruszki
100g szynki parmeńskiej
Garść kaparów
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę
razem z czosnkiem. Dodajemy oliwę z oliwek i drobno pokrojony rozmaryn z
pietruszką. Kapary płuczemy i dodajemy do sosu. Wszystko razem przyprawiamy
grubo mielonym pieprzem i redukujemy na wolnym ogniu. Szynkę kroimy w paski i
podsmażamy delikatnie na patelni bez tłuszczu. Następnie szynkę zalewamy sosem
oraz dodajemy ugotowany al dente makaron. Doprawiamy solą i zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz