niedziela, 16 września 2012

Ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe moim zdaniem jest trochę niedocenione i mało popularne. Trudno je znaleźć w cukierniach czy restauracjach, dlatego najłatwiej upiec je samemu. A trudne nie jest.

Składniki:
1,5 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
5 łyżek słodkiego kakao
Kilka kropel aromatu waniliowego
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
5 łyżek sezamu
Pół łyżeczki soli

Przygotowanie:
Marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 3 minuty. Następnie dodajemy olej oraz aromat waniliowy i miksujemy dalej na gładką masę. Ciągle ubijając dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste. Dodajemy cynamon, imbir i kakao. Na końcu wsypujemy orzechy, sezam i marchew. Mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez 45-55 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz