Ciasto marchewkowe moim zdaniem jest trochę niedocenione
i mało popularne. Trudno je znaleźć w cukierniach czy restauracjach, dlatego
najłatwiej upiec je samemu. A trudne nie jest.
Składniki:
1,5 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
5 łyżek słodkiego kakao
Kilka kropel aromatu waniliowego
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
5 łyżek sezamu
Pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy
mikserem razem z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 3 minuty. Następnie
dodajemy olej oraz aromat waniliowy i miksujemy dalej na gładką masę. Ciągle
ubijając dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia. Ciasto powinno być dość
gęste. Dodajemy cynamon, imbir i kakao. Na końcu wsypujemy orzechy, sezam i
marchew. Mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej formy i wkładamy do
piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C
przez 45-55 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz