środa, 19 września 2012

Focaccia z figami, kaparami, miodem i rozmarynem


Focaccia to rodzaj pieczywa będącego podstawą do pizzy. Można ją przyrządzić na setki sposobów. Każdy region Włoch specjalizuje się w innym rodzaju. Ja postanowiłem zrobić focaccię z figami, bo jest łatwa, pyszna i… wygląda zjawiskowo.

Składniki:
1,5 szklanki mąki
70 g oliwek zielonych
40 g drożdży
175 ml mleka
20 ml oliwy z oliwek
Łyżka masła czosnkowego Lurpak
Łyżeczka soli
3 świeże figi (mogą być suszone)
2 łyżeczki kaparów
Pół łyżeczki cynamonu
Łyżeczka rozmarynu
Grubo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka. Kiedy zaczną pracować dodać mąkę, sól i resztę mleka, następnie wyrobić na elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Oliwki kroimy w kawałki (3 kawałki z 1 oliwki) i dodajemy do ciasta razem z oliwą z oliwek i masłem czosnkowym Lurpak. Wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Możemy podsypać odrobiną mąki. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Figi kroimy w 8 kawałków. Jeśli mamy suszone, musimy je wcześniej namoczyć na około 10 minut we wrzątku. Miód mieszamy z cynamonem, rozmarynem i pieprzem, dodajemy do niego figi. Pozostawiamy owoce w miodzie na 5 minut, po czym układamy je na cieście lekko dociskając. Posypujemy opłukanymi w zimnej wodzie kaparami, rozmarynem, pieprzem i solą. Odstawiamy na 40-50 minut do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C i dopiekamy 10 minut.

1 komentarz:

  1. PYCHA

    -------------
    http://lejdisgrolp.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń