Focaccia to
rodzaj pieczywa będącego podstawą do pizzy. Można ją przyrządzić na setki
sposobów. Każdy region Włoch specjalizuje się w innym rodzaju. Ja postanowiłem
zrobić focaccię z figami, bo jest łatwa, pyszna i… wygląda zjawiskowo.
Składniki:
1,5 szklanki
mąki
70 g oliwek
zielonych
40 g drożdży
175 ml mleka
20 ml oliwy z
oliwek
Łyżka masła czosnkowego Lurpak
Łyżka masła czosnkowego Lurpak
Łyżeczka soli
3 świeże figi
(mogą być suszone)
2 łyżeczki
kaparów
Pół łyżeczki
cynamonu
Łyżeczka rozmarynu
Grubo mielony
pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Drożdże
rozrabiamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka. Kiedy zaczną
pracować dodać mąkę, sól i resztę mleka, następnie wyrobić na elastyczne
ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Oliwki kroimy w
kawałki (3 kawałki z 1 oliwki) i dodajemy do ciasta razem z oliwą z oliwek i masłem czosnkowym Lurpak.
Wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Możemy podsypać
odrobiną mąki. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Figi kroimy w 8
kawałków. Jeśli mamy suszone, musimy je wcześniej namoczyć na około 10 minut we
wrzątku. Miód mieszamy z cynamonem, rozmarynem i pieprzem, dodajemy do niego
figi. Pozostawiamy owoce w miodzie na 5 minut, po czym układamy je na cieście
lekko dociskając. Posypujemy opłukanymi w zimnej wodzie kaparami, rozmarynem,
pieprzem i solą. Odstawiamy na 40-50 minut do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie wstawiamy do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 220°C na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do
190°C i dopiekamy 10 minut.
PYCHA
OdpowiedzUsuń-------------
http://lejdisgrolp.blogspot.com/