czwartek, 30 sierpnia 2012

Rekin w sosie koperkowym z prażonym sezamem i czarnuszką


Wbrew pozorom rekin nie jest egzotyczną rybą i można go dostać w większości sklepów rybnych. Jego cena porównywalna jest z cenami innych ryb, a w moim sklepie jest nawet tańszy (około 15 zł za kg). Jego mięso jest cudownie delikatne a z uwagi na brak małych ości mogą się do niego przekonać osoby nie lubiące ryb właśnie ze względu na nie.

Składniki:
2 dzwonka rekina
Pół różowego grejpfruta
2 łyżki świeżego posiekanego kopru
100 ml śmietanki 18%
Ząbek czosnku
Prażony sezam i czarnuszka
Łyżeczka mąki
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Rekina układamy na folii aluminiowej, obficie polewamy sokiem z grejpfruta i posypujemy solą i pieprzem. Zawijamy folię i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C. W międzyczasie przygotowujemy sos koperkowy. Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy koper, przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagęszczamy łyżeczką mąki.
Kiedy rekin jest już upieczony układamy go na talerzu, polewamy sosem i posypujemy prażonym sezamem i czarnuszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz