W jednym deserze połączone moje dwie miłości – czarna
mocna kawa i kokos. Bardzo słodki krem kokosowy przełamany goryczą świeżo
parzonej kawy. No i wygląda bardzo ładnie.
Składniki:
Szklanka cukru
Szklanka wiórków kokosowych
Szklanka mleka
50 g margaryny
Opakowanie kruchych ciasteczek
Filiżanka kawy
Przygotowanie:
Mleko, cukier, wiórki kokosowe i margarynę wrzucamy do
garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu 40 minut
często mieszając. W międzyczasie parzymy kawę. Kiedy krem jest już gotowy do
szklanek lub kieliszków wrzucamy nasączone kawą herbatniki i przykrywamy
warstwą kremu. W zależności od wielkości szklanek możemy powtórzyć czynność
kilka razy. Deser studzimy, posypujemy drobno mieloną kawą rozpuszczalną i
wstawiamy na godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz