Jako fan mięsa musiałem dodać trochę boczku, jednak w
wersji wegetariańskiej smakuje równie dobrze.
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
450 g szpinaku
2 jajka
Duża cebula
3 ząbki czosnku
200 g boczku
2 łyżeczki śmietany
Ser mozzarella do posypania
Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cebulę i boczek podsmażamy na patelni aż się zarumieni.
Dodajemy drobno posiekany szpinak, czosnek i smażymy chwilę. Białka oddzielamy
od żółtek i ubijamy na pianę. Żółtka ucieramy z przyprawami i śmietaną,
dodajemy do masy szpinakowej. Odstawiamy by trochę ostygła, po czym delikatnie
dodajemy pianę z białek.
Ciasto francuskie układamy w formie do tarty i
obciążamy na czas wstępnego pieczenia. Ja obciążam ciasto fasolą. Ciasto
pieczemy około 7 minut w temperaturze 180 stopni, po czym wyjmujemy je z
piekarnika, zdejmujemy obciążenie i wylewamy na nie farsz. Wstawiamy do
piekarnika, pieczemy przez kolejne 7 minut, po tym czasie zasypujemy serem i
pieczemy aż ser będzie złoty.
ŚWIETNE, SZYBKIE DANIE DLA KAŻDEGO O KAŻDEJ PORZE :)
OdpowiedzUsuńNA RANDKĘ, NA OBIAD , NA ŚNIADANIE:)
----------------------------------
http://lejdisgrolp.blogspot.com/