sobota, 14 lipca 2012

Tarta szpinakowa z boczkiem



Jako fan mięsa musiałem dodać trochę boczku, jednak w wersji wegetariańskiej smakuje równie dobrze.

Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
450 g szpinaku
2 jajka
Duża cebula
3 ząbki czosnku
200 g boczku
2 łyżeczki śmietany
Ser mozzarella do posypania
Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Cebulę i boczek podsmażamy na patelni aż się zarumieni. Dodajemy drobno posiekany szpinak, czosnek i smażymy chwilę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Żółtka ucieramy z przyprawami i śmietaną, dodajemy do masy szpinakowej. Odstawiamy by trochę ostygła, po czym delikatnie dodajemy pianę z białek.
Ciasto francuskie układamy w formie do tarty i obciążamy na czas wstępnego pieczenia. Ja obciążam ciasto fasolą. Ciasto pieczemy około 7 minut w temperaturze 180 stopni, po czym wyjmujemy je z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i wylewamy na nie farsz. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez kolejne 7 minut, po tym czasie zasypujemy serem i pieczemy aż ser będzie złoty.

1 komentarz:

  1. ŚWIETNE, SZYBKIE DANIE DLA KAŻDEGO O KAŻDEJ PORZE :)
    NA RANDKĘ, NA OBIAD , NA ŚNIADANIE:)
    ----------------------------------
    http://lejdisgrolp.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń