Bardzo popularna w krajach Azji południowo-wschodniej.
Doskonałe połączenie delikatnego kokosa, wyrazistych przypraw i mięsa. Zupa
jest bardzo lekka i banalnie łatwa w przygotowaniu, dlatego też świetnie nadaje
się na upalne letnie dni.
Składniki:
Puszka mleka kokosowego
Półtorej szklanki bulionu drobiowego
Pierś z kurczaka
2 cebulki dymki
Łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki soku z limonki
Przyprawy (sól, pieprz cytrynowy, imbir, kolendra)
Bulion,
mleko kokosowe, cukier, sok z limonki i przyprawy doprowadzamy do wrzenia na
wolnym ogniu. Następnie dodajemy drobno pokrojone cebulki i pierś z kurczaka
pokrojoną w wąskie paski. Gotujemy około 10 minut.
OdpowiedzUsuńTO JEST PRAWDZIWE MISTRZOSTWO!!!!!!!
PANIE REMIGIUSZU PRZEPYSZNE MOJE ULUBIONE:)
---------------------------------------
http://lejdisgrolp.blogspot.com/
:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis z kurczakiem. Tu podsyłam wersję z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/pikantna-zupa-kokosowa-z-plastrami-lososia-mowi/ też przypadnie do gustu. Łosoś chyba jeszcze lepiej wypada w tej zupie jak kurczak. Na pewno delikatniejsze mięso. Przygotować też można w niecałą godzinę. W tym większość czasu zupa gotuje się sama, bez naszej uwagi.
OdpowiedzUsuń