wtorek, 3 lipca 2012

Tajska zupa kokosowa



Bardzo popularna w krajach Azji południowo-wschodniej. Doskonałe połączenie delikatnego kokosa, wyrazistych przypraw i mięsa. Zupa jest bardzo lekka i banalnie łatwa w przygotowaniu, dlatego też świetnie nadaje się na upalne letnie dni.

Składniki:
Puszka mleka kokosowego
Półtorej szklanki bulionu drobiowego
Pierś z kurczaka
2 cebulki dymki
Łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki soku z limonki
Przyprawy (sól, pieprz cytrynowy, imbir, kolendra)

Bulion, mleko kokosowe, cukier, sok z limonki i przyprawy doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu. Następnie dodajemy drobno pokrojone cebulki i pierś z kurczaka pokrojoną w wąskie paski. Gotujemy około 10 minut.

3 komentarze:


  1. TO JEST PRAWDZIWE MISTRZOSTWO!!!!!!!
    PANIE REMIGIUSZU PRZEPYSZNE MOJE ULUBIONE:)

    ---------------------------------------
    http://lejdisgrolp.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis z kurczakiem. Tu podsyłam wersję z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/pikantna-zupa-kokosowa-z-plastrami-lososia-mowi/ też przypadnie do gustu. Łosoś chyba jeszcze lepiej wypada w tej zupie jak kurczak. Na pewno delikatniejsze mięso. Przygotować też można w niecałą godzinę. W tym większość czasu zupa gotuje się sama, bez naszej uwagi.

    OdpowiedzUsuń