niedziela, 29 lipca 2012

Gamberi alla livornese



Gamberi czyli krewetki. Jak w każdej pochodzącej z Toskanii słonej potrawie i tu nie może obyć się bez czosnku. Krewetki można śmiało zastąpić rybą, na przykład dorszem.

Składniki:
250 g krewetek tygrysich
3 średniej wielkości pomidory
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła czosnkowego Lurpak
Przyprawy: pieprz czarny, sól

Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki i usuwamy z nich pestki. Jest z tym trochę zabawy, jednak otrzymujemy sam miąższ pomidora, bez wodnistego środka i pestek. Posiekane pomidory mieszamy z 1 łyżką masła czosnkowego, zmiażdżonym czosnkiem, natką pietruszki i pieprzem.
Krewetki podsmażamy na łyżce masła czosnkowego, dodajemy pomidory i dusimy przez 10 minut. Pod koniec doprawiamy solą.
Tak przygotowane krewetki podawać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz