Gamberi czyli krewetki. Jak w każdej pochodzącej z
Toskanii słonej potrawie i tu nie może obyć się bez czosnku. Krewetki można
śmiało zastąpić rybą, na przykład dorszem.
Składniki:
250 g krewetek tygrysich
3 średniej wielkości pomidory
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła czosnkowego Lurpak
Przyprawy: pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki i usuwamy z nich pestki. Jest
z tym trochę zabawy, jednak otrzymujemy sam miąższ pomidora, bez wodnistego
środka i pestek. Posiekane pomidory mieszamy z 1 łyżką masła czosnkowego,
zmiażdżonym czosnkiem, natką pietruszki i pieprzem.
Krewetki podsmażamy na łyżce masła czosnkowego, dodajemy
pomidory i dusimy przez 10 minut. Pod koniec doprawiamy solą.
Tak przygotowane krewetki podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz