Tradycyjne włoskie ciasteczka pochodzące z Prato. Są
słodkie, małe i bardzo ładne. Ich historia sięga XVIII wieku a ciekawostką jest
to, że nie używa się do ich zrobienia żadnego tłuszczu czy drożdży.
Składniki:
3 szklanki mąki
Czubata szklanka cukru
150 g migdałów
3 jajka
3 żółtka
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki masła
Szczypta soli
Przygotowanie:
Dwa jajka, żółtka i cukier ucieramy na gładką masę.
Dodajemy do niej mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i skórkę
pomarańczową. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy obrane ze skórki migdały.
Ciasto formujemy w rulony i układamy na wysmarowanej masłem formie. Łatwiej
będzie uformować rulony jeśli dłonie natłuścimy oliwą lub masłem. Wierzch
rulonów smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180
stopni. Następnie wyjmujemy rulony z pieca i kroimy w 2-3 cm paski, aby miały
tradycyjny kształt cantuccini. Następnie wkładamy je jeszcze do piekarnika na
około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz