Kolejna odsłona kuchni włoskiej. Pomysł na pyszny, szybki
obiad pochodzący z południa Włoch, który przypadnie do gustu wszystkim, którzy
są fanami wędzonych serów. Provola (rodzaj wędzonego sera przypominający
kształtem i konsystencją mozzarellę) jest trudno dostępna w Polsce, jednak
warto jej spróbować. Do tego dania możemy użyć każdego rodzaju makaronu, ja
zdecydowałem się na tagliolini barwione atramentem kałamarnicy.
Składniki:
250 g makaronu tagliolini
100 g sera provola
150 g pomidorów (lub pomidory cherry w puszce)
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Pół łyżeczki cukru
Tarty parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy
sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy do
smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, by złamać kwaśność pomidorów. Gotujemy
około 10 minut po czym przelewamy sos do garnka, w którym gotował się makaron
zostawiając odrobinę na patelni. Do makaronu z sosem wrzucamy pokrojoną w
kostkę provolę i mieszamy do momentu aż ser zacznie się ciągnąć, jednak
widoczne będą jeszcze kostki. Przekładamy na talerze, polewamy resztą sosu z
patelni i posypujemy parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz