Nazwa Caprese kojarzy się w Polsce głównie z sałatką z
mozzarelli i pomidora. Należy jednak pamiętać, że wyspa Capri, leżąca u
wybrzeży Kampanii, to nie tylko pomidory i ser. Ciasto caprese powstało właśnie
na tej wyspie a legenda głosi, że jeden z cukierników tak szybko chciał upiec
ciasto, że zapomniał dodać mąki. Zasmakowało jednak wszystkim i tak już
zostało! W związku z tym, że nie zawiera mąki, może być spożywane przez osoby
na diecie bezglutenowej.
Składniki:
300 g gorzkiej czekolady (70%)
300 g mielonych migdałów
Kostka masła
300 g cukru
6 jajek
Szczypta soli
Kieliszek alkoholu (może być koniak, calvados czy
amaretto)
Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy żółtka z cukrem,
następnie dodajemy miękkie masło. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy
czekoladę i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy jest już wystudzona dodajemy do
żółtek z cukrem i masłem. Miksujemy dalej dodając mielone migdały oraz alkohol.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy je do masy,
delikatnie mieszając, by nie rozbić piany, do czasu aż wszystko będzie dokładnie
połączone. Masę wylewamy do okrągłej formy do pieczenia wyłożonej papierem do
pieczenia i posmarowanej masłem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Po
ostygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz