Tawcze graczwe to narodowa potrawa Madeconii. W
dosłownym tłumaczeniu tawcze grawcze oznacza miseczkę fasoli. Podstawowa wersja
to fasola Jaś, papryka, cebula i olej, pieczone w glinianych naczynkach. W
macedońskich restauracjach tawcze grawcze jest jedną z podstawowych potraw i
można ją dostać praktycznie we wszystkich zakątkach kraju, tak jak w polskich
restauracjach obowiązkowo musi być rosół czy pomidorowa. Coraz częściej spotyka
się urozmaicone wersje tawcze grawcze. Ja też przygotowałem wersję „na bogato”.
Składniki:
250 g fasoli Jaś
200 g ciecierzycy
3 marchewki
1 pietruszka
Pół małego selera
1 nieduża cukinia
3 pomidory bez skórki
Pół papryki
1 duża czerwona cebula
1/3 pora (najlepiej środkowa część)
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz, kolendra mielona
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Fasolę i ciecierzycę moczymy przez noc, po czym
gotujemy (oczywiście osobno). Odcedzamy, ale 2 szklanki wywaru z fasoli
zachowujemy do pieczenia. Do naczynia żaroodpornego (z przykrywką!) wrzucamy
pokrojoną marchew, pietruszkę, seler, cebulę, pora, ciecierzycę, fasolę i podlewamy
szklanką wywaru z fasoli oraz oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C
i pieczemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną paprykę, cukinię, pomidory
i posiekany czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i natką pietruszki a
następnie dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30-40 minut.
Należy uważać, by wywar nie wyparował całkowicie, dlatego w razie potrzeby
dolewamy stopniowo wywaru z fasoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz