piątek, 5 kwietnia 2013

Cynamonowy warkocz



Na temat pochodzenia ciasta po przeprowadzonym researchu mogę powiedzieć tyle – nie wiadomo do końca skąd jest. Tak jak ciężko ustalić kto faktycznie wynalazł hamburgera (choć ostatnio pogodzono kuchnię niemiecką i amerykańską wysuwając teorię, że powstał w niemieckich dzielnicach w Stanach Zjednoczonych) tak samo ciężko jest z tym ciastem. Jedni twierdzą, że skandynawskie, inni, że amerykańskie, jeszcze inni rzucają kuchnię bałkańską. Jak widzicie na zdjęciu, ciasto przygotowałem z kuzynką w jej nowojorskiej kuchni, więc uznajmy, że ciasto jest amerykańskie. A przepis dostałem od irlandzkiej wyroczni kulinarnej – Cindy O’Mazur.

Składniki:
CIASTO:
2 szklanki mąki
Pół łyżeczki soli
Pół szklanki letniego mleka
25 g drożdży
1/8 szklanki stopionego masła
1 żółtko
1 łyżka cukru

NADZIENIE:
1/4 szklanki miękkiego masła
4-5 łyżek cukru
3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
1. Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru, dodajemy odrobinę mleka, mąki i zostawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy masło, żółtko i zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka i cukru. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm.
4. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem (masło dokładnie wymieszane z cukrem i cynamonem).
5. Ciasto zwijamy w rulon, po czym rozcinamy go na dwa kawałki wzdłuż.
6. Z dwóch części ciasta zaplatamy warkocz, starając się, by wewnętrzna strona (ta z nadzieniem) była skierowana do góry. Zawijamy warkocz na kształt wieńca i umieszczamy na blasze do pieczenia.
7. Wierzch możemy posmarować resztą nadzienia, jeśli nam zostało.
8. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200°C aż ciasto będzie złoto-brązowe (jeśli wierzch zbyt bardzo się pali, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową).
9. Zmniejszamy temperaturę do 180°C i dopiekamy 5-10 minut.
10. Po wyjęciu można posypać ciasto cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz