Na temat pochodzenia ciasta po przeprowadzonym researchu
mogę powiedzieć tyle – nie wiadomo do końca skąd jest. Tak jak ciężko ustalić
kto faktycznie wynalazł hamburgera (choć ostatnio pogodzono kuchnię niemiecką i
amerykańską wysuwając teorię, że powstał w niemieckich dzielnicach w Stanach
Zjednoczonych) tak samo ciężko jest z tym ciastem. Jedni twierdzą, że
skandynawskie, inni, że amerykańskie, jeszcze inni rzucają kuchnię bałkańską.
Jak widzicie na zdjęciu, ciasto przygotowałem z kuzynką w jej nowojorskiej
kuchni, więc uznajmy, że ciasto jest amerykańskie. A przepis dostałem od
irlandzkiej wyroczni kulinarnej – Cindy O’Mazur.
Składniki:
CIASTO:
2 szklanki mąki
Pół łyżeczki soli
Pół szklanki letniego mleka
25 g drożdży
1/8 szklanki stopionego masła
1 żółtko
1 łyżka cukru
NADZIENIE:
1/4 szklanki miękkiego masła
4-5 łyżek cukru
3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru, dodajemy odrobinę
mleka, mąki i zostawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy masło, żółtko i
zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka i cukru. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do
wyrośnięcia na około godzinę.
3. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm.
4. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem (masło
dokładnie wymieszane z cukrem i cynamonem).
5. Ciasto zwijamy w rulon, po czym rozcinamy go na dwa
kawałki wzdłuż.
6. Z dwóch części ciasta zaplatamy warkocz, starając się,
by wewnętrzna strona (ta z nadzieniem) była skierowana do góry. Zawijamy
warkocz na kształt wieńca i umieszczamy na blasze do pieczenia.
7. Wierzch możemy posmarować resztą nadzienia, jeśli nam
zostało.
8. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200°C aż ciasto będzie
złoto-brązowe (jeśli wierzch zbyt bardzo się pali, przykrywamy ciasto papierem
do pieczenia lub folią aluminiową).
9. Zmniejszamy temperaturę do 180°C i dopiekamy 5-10
minut.
10. Po wyjęciu można posypać ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz