czwartek, 27 grudnia 2012

Quiche lorraine



Francuska tarta, pochodząca z XVI wieku. Quiche można przyrządzać przez cały rok, jednak w moim domu na stole gości zwykle w okresie świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjna – przysmak księcia Lotaryngii Karola III – nie zawiera pomidorów, kaparów i oliwek. Ja jednak staram się ją wzbogacać, by miała jeszcze ciekawszy smak. Quiche smakuje zarówno podawany na ciepło jak i na zimno.

Składniki:
Kruche ciasto:
250 g mąki
125 g masła
2 jajka
Pół łyżeczki soli
Łyżeczka ziół prowansalskich

Nadzienie:
300 g boczku
2 cebule
Duży kubek śmietany 18%
3 jajka
70 g zielonych oliwek
50 g kaparów
7-8 pomidorków cherry
200 g tartej mozzarelli
50 g twardego sera (ja użyłem Grana Padano)
Świeże zioła: natka pietruszki, lubczyk, oregano,
Gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, pieprz, sól

Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę z masłem i jajkami zagniatamy, doprawiamy solą i ziołami. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie dobrze połączone. Następnie owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Po 2 godzinach ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej mąką lub bułką tartą. Równomiernie rozprowadzone ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut w temperaturze 170°C.

Nadzienie:
Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni do czasu wytopienia się tłuszczu, czyli około 10 minut. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do boczku. W międzyczasie śmietanę i jajka ubijamy, dodajemy świeże zioła, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz (najlepiej grubomielony).

Oliwki kroimy na kawałki (jedną oliwkę na 3 części) a pomidorki cherry na świartki. Na ciasto wyjęte z piekarnika układamy warstwy: boczek z cebulą, oliwki, kapary, pomidory, mozzarellę i zalewamy śmietaną z jajkami. Delikatnie mieszamy, by nadzienie było rozłożone równomiernie, tak żeby nie uszkodzić ciasta.  Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 25-30 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia quiche posypujemy twardym serem, aby delikatnie się zapiekł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz