Panettone to
tradycyjna drożdżowa babka pochodząca z Mediolanu, spożywana w okresie Bożego
Narodzenia i Nowego Roku. W większości sklepów można kupić w okresie
przedświątecznym gotowe panettone, co świadczy o tym, że ciasto powoli podbija
też polskie stoły. I bardzo dobrze, bo jest smaczniejsze niż suchy keks.
Tradycyjnie panettone pieczone jest w wysokich formach, ja jednak w tym roku
postanowiłem upiec je w papilotkach. Małe porcje wyglądają równie pięknie oraz
łatwiej je podać.
Składniki:
15 g drożdży świeżych
4 łyżki ciepłego
mleka
350 g mąki
pszennej
4,5 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru
wanilinowego
2 łyżki rodzynek
Pół szklanki rozdrobnionych
orzechów włoskich
5 łyżek płatków
migdałowych
1 pomarańcza
3 duże jajka
100 g miękkiego
masła Lurpak klasycznego
50 g białej
czekolady
50 g mlecznej
czekolady
Przygotowanie:
Drożdże ucieramy
z łyżeczką cukru, dodajemy do ciepłego mleka, mieszamy dokładnie. Następnie
dodajemy 2-3 łyżeczki mąki, łączymy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia na
około 15 minut.
Mąkę przesiewamy
do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, cukier, cukier wanilinowy, rodzynki,
orzechy, migdały i startą skórkę z pomarańczy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do
reszty składników razem z masłem. Wszystkie składniki wyrabiamy około 10 minut,
aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zagniecione ciasto odstawiamy w misce
przykryte folią spożywczą na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie dodajemy
pokrojoną na kawałeczki czekoladę i wyrabiamy jeszcze przez 5 minut. Ciasto
przekładamy do papilotek i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-60 minut. Wierzch
ciasta smarujemy białkiem i pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do
180°C. Jeśli zauważymy, że babeczki zaczynają się zbyt bardzo rumienić, możemy
je luźno przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Po wyjęciu z piekarnika mini panettone przekładamy
na kratkę do ostygnięcia, następnie polewamy lukrem i dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz