niedziela, 23 grudnia 2012

Mini panettone



Panettone to tradycyjna drożdżowa babka pochodząca z Mediolanu, spożywana w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. W większości sklepów można kupić w okresie przedświątecznym gotowe panettone, co świadczy o tym, że ciasto powoli podbija też polskie stoły. I bardzo dobrze, bo jest smaczniejsze niż suchy keks. Tradycyjnie panettone pieczone jest w wysokich formach, ja jednak w tym roku postanowiłem upiec je w papilotkach. Małe porcje wyglądają równie pięknie oraz łatwiej je podać.

Składniki:
15 g drożdży świeżych
4 łyżki ciepłego mleka
350 g mąki pszennej
4,5 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki rodzynek
Pół szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
5 łyżek płatków migdałowych
1 pomarańcza
3 duże jajka
100 g miękkiego masła Lurpak klasycznego
50 g białej czekolady
50 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:
Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru, dodajemy do ciepłego mleka, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy 2-3 łyżeczki mąki, łączymy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, cukier, cukier wanilinowy, rodzynki, orzechy, migdały i startą skórkę z pomarańczy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do reszty składników razem z masłem. Wszystkie składniki wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zagniecione ciasto odstawiamy w misce przykryte folią spożywczą na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie dodajemy pokrojoną na kawałeczki czekoladę i wyrabiamy jeszcze przez 5 minut. Ciasto przekładamy do papilotek i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-60 minut. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeśli zauważymy, że babeczki zaczynają się zbyt bardzo rumienić, możemy je luźno przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Po wyjęciu z piekarnika mini panettone przekładamy na kratkę do ostygnięcia, następnie polewamy lukrem i dekorujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz