Święta tuż tuż,
można więc zacząć myśleć o przygotowaniu świątecznych wypieków. Zamiast
ogromnych blach ciasta, warto upiec cupcakes, które smakują wybornie i
wyglądają przepięknie.
Składniki:
Ciasto (na 15
babeczek):
210 g mąki
pszennej
150 g cukru
220 g miękkiego
masła Lurpak klasycznego
4 jajka
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
5 łyżeczek
słodkiego kakao
50 g chocolate
chips
4 łyżki
marmolady wiśniowej
Krem:
Kubek śmietany
36%
1 żółtko
2 łyżeczki cukru
pudru
1 łyżeczka cukru
wanilinowego
2-3 łyżeczki budyniu
waniliowego
Przygotowanie:
Ciasto:
Cukier oraz
jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy masło i ucieramy
wszystko. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao dodajemy do masy i mieszamy
ostrożnie. Wsypujemy chocolate chips i dokładnie mieszamy. Połowę masy
nakładamy do papilotek. Następnie na środek masy kładziemy po połowie łyżeczki
marmolady wiśniowej i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C
przez 15-17 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy są już
gotowe. Jeśli ciasto nie przykleja się do patyczka, babeczki możemy wyjmować z
piekarnika.
Krem:
Kiedy cupcakes
stygną zabieramy się za krem. Śmietanę ubijamy mikserem, następnie dodajemy
żółtko, cukier, cukier wanilinowy i miksujemy dalej. Kiedy wszystkie składniki
są dobrze połączone powoli dodajemy po łyżeczce budyniu, by zagęścić konsystencję.
Na przestudzone
babeczki nakładamy krem przy pomocy rękawa cukierniczego i dekorujemy według
uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz