czwartek, 20 grudnia 2012

Christmas cupcakes




Święta tuż tuż, można więc zacząć myśleć o przygotowaniu świątecznych wypieków. Zamiast ogromnych blach ciasta, warto upiec cupcakes, które smakują wybornie i wyglądają przepięknie.

Składniki:
Ciasto (na 15 babeczek):
210 g mąki pszennej
150 g cukru
220 g miękkiego masła Lurpak klasycznego
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżeczek słodkiego kakao
50 g chocolate chips
4 łyżki marmolady wiśniowej

Krem:
Kubek śmietany 36%
1 żółtko
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2-3 łyżeczki budyniu waniliowego

Przygotowanie:
Ciasto:
Cukier oraz jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy masło i ucieramy wszystko. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao dodajemy do masy i mieszamy ostrożnie. Wsypujemy chocolate chips i dokładnie mieszamy. Połowę masy nakładamy do papilotek. Następnie na środek masy kładziemy po połowie łyżeczki marmolady wiśniowej i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 15-17 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy są już gotowe. Jeśli ciasto nie przykleja się do patyczka, babeczki możemy wyjmować z piekarnika.

Krem:
Kiedy cupcakes stygną zabieramy się za krem. Śmietanę ubijamy mikserem, następnie dodajemy żółtko, cukier, cukier wanilinowy i miksujemy dalej. Kiedy wszystkie składniki są dobrze połączone powoli dodajemy po łyżeczce budyniu, by zagęścić konsystencję.

Na przestudzone babeczki nakładamy krem przy pomocy rękawa cukierniczego i dekorujemy według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz