Kolejna dość egzotyczna potrawa, mająca na celu poprawę humoru w zimowy dzień. Za oknem śnieg i mróz a na tależu porcja krewetek w sosie o słonecznym kolorze.
Składniki:
200 g krewetek tygrysich
2 mandarynki
3 czubate łyżki śmietany 18%
1 nieduża cebula cukrowa
2 łyżki masła klasycznego Lurpak
1 łyżeczka cukru
Sól, pieprz kolorowy grubomielony
Szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę a następnie podsmażamy na maśle. Skórkę z jednej mandarynki zcieramy i dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy sok z obu mandarynek i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. W międzyczasie krewetki przelewamy wodą i zostawiamy aby odciekły. Do sosu dodajemy cukier, sól, pieprz i odrobinę kurkumy dla podbicia koloru. Następnie dodajemy krewetki i zagotowujemy wszystko razem. Najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz