piątek, 21 lutego 2014

Makaron ze szpinakiem i prażonymi ziarnami


Makaron ze szpinakiem można przygotować na tysiąc sposobów. Jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i nie jest tak ciężkostrawny jak makarony z tłustymi mięsnymi sosami. 
Prażone ziarna dodadzą daniu oryginalnego smaku.

Składniki:
250 g ulubionego makaronu
200 g szpinaku
150 g mascarpone
2 ząbki czosnku
Pół łyżeczki lubczyku
Twardy ser do posypania (Parmezan lub Grana Padano)
3 łyżki oliwy z oliwek
Łyżka ziaren słonecznika
Łyżka ziaren dyni
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. W międzyczasie na oliwie dusimy szpinak. Jeśli jest świeży, wystarczy aż skurczy się po około 10 minutach; jeśli jest mrożony, dusimy około 5 minut od całkowitego rozmrożenia. Dodajemy ser mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie doprawiamy dodając lubczyk, sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy około 3-5 minut. Na suchej patelni prażymy słonecznika i dynię. Kiedy makaron będzie ugotowany al dente, odcedzamy go i dodajemy do sosu. Mieszamy.
Po włożeniu na talerz posypujemy obficie startym serem i uprażonymi ziarnami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz