wtorek, 18 lutego 2014

Tagliatelle al pomodoro e basilico



Tagliatelle z pomidorami to danie podobne do rosołu. Pod tym względem, że każdy przygotowuje to danie inaczej. A może nie tyle inaczej, co każde ma swój niepowtarzalny smak. Wszystko zależy od jakości i świeżości produktów. Oczywiście najlepszy makaron to ten świeży, włoski (nie ten suszony), a pomidory powinny dojrzewać na stoku Wezuwiusza. Jednak jest to tak proste danie, że każdemu wyjdzie pyszne, nawet z najprostszych składników, dostępnych w każdym sklepie. Przygotowuje się je bardzo szybko i jest doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią zjeść dobrze, a nie lubią poświęcać dużo czasu na przygotowanie posiłku.

Składniki:
250 g makaronu tagliatelle
10 pomidorów koktajlowych
2 ząbki czosnku
Kilka liści bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki startego twardego, dojrzewającego sera (np. Parmezanu lub Grana Padano)
Cukier, pieprz, sól

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie na oliwie z oliwek podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną bazylię. Po chwili dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki i przyprawy. Dusimy około 5 minut. Kiedy makaron będzie ugotowany al dente, odcedzamy go i dodajemy do sosu. Mieszamy dokładnie. Podajemy posypany obficie serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz