niedziela, 2 marca 2014

Tort pionkowski


Tort ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie jest czasochłonny i każdemu powinien smakować. Pomysł na niego powstał w kilka minut, mniej więcej tyle samo trwało przygotowanie (nie licząc czasu spędzonego w piekarniku).

Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady
350 ml śmietanki 30%
4 czubate łyżki cukru pudru
75 ml wiśniówki
Słoiczek konfitury wiśniowej
Kilka Ferrero Rocher do dekoracji
Sos balsamiczny

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy by lekko przestygła. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia ciągle miksując. Kiedy masa będzie dobrze połączona dodajemy kakao i rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy do dokładnego połączenia. Masę przelewamy do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Następnie studzimy i przecinamy na 3 części.
Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i dokładnie ubijamy mikserem. Najpierw przez 2 minuty na najwolniejszych obrotach, następnie zwiększamy stopniowo aż do maksimum. Kiedy śmietana będzie sztywna, dodajemy cukier puder i miksujemy chwilę.
Kiedy ciasto biszkoptowe wystygnie, każdą z części nasączamy delikatnie wiśniówką, smarujemy obficie konfiturą i układamy jedną na drugiej. Na wierzchu i po bokach ciasta rozprowadzamy grubą warstwę bitej śmietany, następnie dekorujemy Ferrero Rocher i niewielką ilością sosu balsamicznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz