Tort ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie jest
czasochłonny i każdemu powinien smakować. Pomysł na niego powstał w kilka
minut, mniej więcej tyle samo trwało przygotowanie (nie licząc czasu spędzonego
w piekarniku).
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady
350 ml śmietanki 30%
4 czubate łyżki cukru pudru
75 ml wiśniówki
Słoiczek konfitury wiśniowej
Kilka Ferrero Rocher do dekoracji
Sos balsamiczny
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy by
lekko przestygła. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy
mąkę i proszek do pieczenia ciągle miksując. Kiedy masa będzie dobrze połączona
dodajemy kakao i rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy do dokładnego połączenia.
Masę przelewamy do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Następnie studzimy i
przecinamy na 3 części.
Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i dokładnie
ubijamy mikserem. Najpierw przez 2 minuty na najwolniejszych obrotach,
następnie zwiększamy stopniowo aż do maksimum. Kiedy śmietana będzie sztywna,
dodajemy cukier puder i miksujemy chwilę.
Kiedy ciasto biszkoptowe wystygnie, każdą z części
nasączamy delikatnie wiśniówką, smarujemy obficie konfiturą i układamy jedną na
drugiej. Na wierzchu i po bokach ciasta rozprowadzamy grubą warstwę bitej
śmietany, następnie dekorujemy Ferrero Rocher i niewielką ilością sosu
balsamicznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz