środa, 26 marca 2014

Maccheroni z fenkułem


Fenkuł, czyli koper włoski jest bardzo niedoceniany w Polsce. Być może odstrasza jego wygląd, przypominający ludzkie serce… A szkoda, bo jest to bardzo zdrowe warzywo, które można przygotować na wszystkie sposoby – gotować, smażyć, dusić, grillować, piec czy jeść na surowo. Bardzo smaczny w połączeniu z makaronem!

Składniki:
250 g makaronu maccheroni
1 fenkuł
3 ząbki czosnku
Garść oliwek zielonych
Garść oliwek czarnych
3 łyżki oliwy z oliwek
5 suszonych pomidorów
100 ml wody
Łyżeczka świeżej natki pietruszki
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Z kopru włoskiego odcinamy zielone łodygi i wykrawamy twardy głąb, następnie kroimy w kostkę, podobnie do tego, jak kroimy cebulę. Podsmażamy warzywo w rondlu na oliwie z oliwek, następnie zmniejszamy ogień, dolewamy wodę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz grubomielony pieprz i dusimy około 20 minut, aż fenkuł zmięknie. W międzyczasie gotujemy ulubiony makaron al dente. Kiedy fenkuł będzie miękki dodajemy pokrojone oliwki i suszone pomidory, dusimy jeszcze przez kilka minut. Następnie doprawiamy solą i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz