środa, 29 maja 2013

Nid du saumon


Nid du saumon oznacza dosłownie gniazdo łososia, można łatwo się domyślić, że chodzi o kształt. Ciasto francuskie jest jedną z najszybszych form przygotowania czegoś pysznego a zarazem efektownego w kilka minut. Niespodziewani goście „zmusili mnie” do zrobienia szybkiej przekąski. Jest banalnie łatwa w wykonaniu i pyszna. Warto spróbować.

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g łososia wędzonego
100 g serka topionego
Koper świeży
Oregano
Pieprz i sól

Przygotowanie:
Ciasto francuskie smarujemy serkiem topionym. Możemy dodać śmietankowy, który jest najbardziej uniwersalny, ja dodałem jednak serka o smaku pleśniowego sera lazur (rewelacyjny, dostępny w Lidlu). Na serek topiony równomiernie układamy kawałki łososia, które następnie posypujemy odrobiną soli, pieprzu i dużą ilością siekanego koperku. Zwijamy w rulon, układamy na formie do pieczenia i sklejamy końce, by powstał okrąg. Następnie wierzch ciasta smarujemy wodą, posypujemy oregano i wykonujemy delikatnie nacięcia, przez które powinien wyciekać ser podczas pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut (do momentu, kiedy ciasto będzie złote) w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz