środa, 8 maja 2013

Krem z groszku z ricottą


Ricotta jest serem podpuszczkowym pasującym do wszystkiego. Ma delikatny mleczny smak i można łączyć ją zarówno z deserami jak i słonymi potrawami. Doskonale komponuje się z delikatnym kremem z groszku. Jest on bardzo szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. A smak jest nie do opisania.

Składniki:
 Pół litra bulionu drobiowego lub warzywnego
2 puszki groszku konserwowego
Łyżka świeżej melisy
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki sera ricotta
100 ml mleka

Przygotowanie:
Groszek z puszki płuczemy dokładnie w durszlaku i wrzucamy do gotującego się bulionu. Posiekaną świeżą melisę dorzucamy do garnka oraz dodajemy oliwę z oliwek, mleko i ser ricotta. Roztrzepujemy dokładnie trzepaczką i  gotujemy 5 minut po czym blendujemy. Przecieramy przez sitko, by pozbyć się łupin z groszku. Podajemy posypaną mielonymi orzechami włoskimi i udekorowaną listkiem melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz