Ricotta jest serem podpuszczkowym
pasującym do wszystkiego. Ma delikatny mleczny smak i można łączyć ją zarówno z
deserami jak i słonymi potrawami. Doskonale komponuje się z delikatnym kremem z
groszku. Jest on bardzo szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. A smak jest nie
do opisania.
Składniki:
Pół litra bulionu drobiowego lub warzywnego
2 puszki groszku konserwowego
Łyżka świeżej melisy
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki sera ricotta
100 ml mleka
Przygotowanie:
Groszek z puszki płuczemy
dokładnie w durszlaku i wrzucamy do gotującego się bulionu. Posiekaną świeżą
melisę dorzucamy do garnka oraz dodajemy oliwę z oliwek, mleko i ser ricotta.
Roztrzepujemy dokładnie trzepaczką i gotujemy
5 minut po czym blendujemy. Przecieramy przez sitko, by pozbyć się łupin z
groszku. Podajemy posypaną mielonymi orzechami włoskimi i udekorowaną listkiem
melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz