Dzisiaj lekki, smaczny, wykwintny a zarazem prosty i tani
przepis. Piękne muszle w kolorach włoskiej flagi zasmakują nie tylko wegetarianom,
ale również wszystkim innym. Jedynym minusem potrawy jest to, że jest
czasochłonna. Ale przecież w kuchni włoskiej chodzi o to, by celebrować
jedzenie.
Składniki:
200 g makaronu conchiglioni
450 g szpinaku w liściach
250 g sera ricotta
30 g sera pleśniowego Castello (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku
5 pomidorów
2 łyżki masła czosnkowego Lurpak
Bazylia, sól, pieprz kolorowy grubomielony
Przygotowanie:
Muszle gotujemy al dente i hartujemy. Szpinak podsmażamy
w garnku na maśle, dodajemy 2 ząbki czosnku, pieprz, łyżeczkę bazylii
i dokładnie mieszamy. Po około 10 minutach dodajemy ser ricotta oraz jeśli ktoś
zdecyduje się zaostrzyć smak – ser Castello. Dokładnie łączymy wszystkie
składniki, dodajemy soli do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy drobno i podsmażamy
na patelni na maśle, dodajemy 1 ząbek czosnku i odrobinę bazylii.
Można doprawić solą, cukrem i pieprzem według uznania. Następnie przekładamy
pomidory do naczynia żaroodpornego.
Muszle nadziewamy sosem szpinakowo serowym za pomocą
łyżeczki a następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym na sosie pomidorowym.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15-20 minut.
Wierzch można posypać tartą mozzarellą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz