Moda na wszystko co gruzińskie trwa. Nie wiem dlaczego
dopiero teraz, jeśli restauracje oferujące kuchnię kaukaską istnieją od dawna i
radzą sobie bardzo dobrze. Chaczapuri to
sztandarowa potrawa kuchni gruzińskiej. Każdy region Gruzji przygotowuje swoją wersję
tej potrawy, głównie różnią się kształtem. Oryginalne chaczapuri przygotowuje
się z gruzińskiego sera, jednak jest on ciężko dostępny w Polsce, dlatego można
go zamienić na swoje ulubione sery. Chaczapuri nie należy do skomplikowanych
potraw, dlatego każdy kto chciałby przenieść się do Gruzji przynajmniej na
talerzu, powinien je przyrządzić. A do popicia, doskonałe gruzińskie białe
wino…
Składniki:
2 szklanki mąki
Szklanka kefiru lub maślanki
20 g drożdży
Łyżeczka cukru
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Sól
2-3 łyżeczki masła
2-3 jajka
Kilka liści świeżych ziół
200 g mozzarelli
100 g sera owczego
100 g sera feta
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy i ucieramy z łyżeczką cukru, następnie
wlewamy je do większego naczynia, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy na jakiś
czas, aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy resztę mąki, wlewamy kefir lub
maślankę, olej i szczyptę soli do smaku. Zagniatamy ciasto do momentu, aż
będzie elastyczne. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie.
Mozzarellę, ser owczy i fetę kroimy w kostkę, i mieszamy. Ser przyprawiamt
ziołami, jak bazylia, tymianek, melisa czy kolendra.
Wyrośnięte
ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy a następnie formujemy łódeczki.
Na dno każdej łódeczki nakładamy nadzienie serowe. Pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 230°C przez 15 minut. Chwilę przed końcem pieczenia wyjmujemy
chaczapuri i wbijamy na każde jajko, wstawiamy znów do piekarnika na 2-3
minuty, tak by białko ścięło się a żółtko pozostało płynne. Po wyjęciu z
piekarnika na jajko kładziemy odrobinę masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz