środa, 26 czerwca 2013

Ciasto gaździny Skupniowej



Ciasto nie jest podhalańskie, jednak nauczyłem się go od gaździnki Skupniowej z Białego Dunajca. Szybkie, łatwe i pyszne. Doskonałe do porannej kawy, posmarowane dżemem lub miodem.

Składniki:
1 szklanka wody
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
1 torebka cukru wanilinowego
Czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
2,5 szklanki mąki

Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy szklankę cukru, wlewamy szklankę oleju i szklankę wody. Wszystko zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Po doprowadzeniu do wrzenia zdejmujemy z palnika i studzimy. Do garnka dodajemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wbijamy 4 jajka i łączymy składniki ze sobą. Następnie wsypujemy dwie i pół szklanki mąki, dokładnie mieszamy i wlewamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 200°C.
Możemy urozmaicić ciasto i część wlać do formy a do drugiej części dosypać kakao i wylać na środek jasnej masy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz