Potrawa ta jest wynikiem mojej wyobraźni, zamiłowania do
nietypowych połączeń smaków oraz… miłości do mięsa. Szynka Earl Grey z
rozmarynem jest bardzo łatwa w przygotowaniu, choć jak każda potrawa wymagająca
duszenia jest czasochłonna.
Składniki:
1 szynka bez kości (kulka)
1 kubek mocnej herbaty Earl Grey
3 ziarna jałowca
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka stołowa rozmarynu
100 ml śmietany 18%
2 łyżeczki mąki
Łyżka masła
Łyżeczka cukru
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szynkę kroimy w grube plastry i podsmażamy na maśle w
głębokiej patelni. Kiedy plastry przyrumienią się, zalewamy je herbatą i
dodajemy jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe, rozmaryn i cukier. Dusimy
90 minut po czym wyjmujemy mięso (sos będzie łatwiej dokończyć kiedy nie będzie
na patelni szynki). Kilka łyżek wywaru dodajemy do śmietanki i mieszamy.
Dodajemy mąkę i znów mieszamy. Następnie powoli dolewamy do sosu, energicznie
mieszając, by wszystko dokładnie się połączyło. Dodajemy sól i pieprz do smaku,
wkładamy z powrotem szynkę i dusimy jeszcze około 10 minut. Tak przygotowaną
szynkę można podawać samą lub z ulubionym dodatkiem – choć najlepiej smakuje z
pieczonymi ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz