niedziela, 10 marca 2013

Zupa orzechowa




Zupy orzechowe obecne są w wielu kuchniach: amerykańskiej, włoskiej, afrykańskiej, meksykańskiej. Ja postanowiłem zrobić własną wersję. Zupa ma delikatny smak a zarazem jest bardzo sycąca. A przy okazji banalnie łatwa w wykonaniu.

Składniki:
3 szklanki bulionu drobiowego
5 łyżek słonego masła orzechowego
4 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
5 łyżek mielonych migdałów
3 kromki ciemnego pieczywa na grzanki
2 łyżeczki prażonej cebulki
2 łyżeczki świeżego posiekanego koperku
Gałka muszkatołowa, pieprz grubomielony, sól

Przygotowanie:
Do gotującego się bulionu dodajemy po kolei: masło orzechowe (i dokładnie mieszamy trzepaczką), orzechy włoskie, mielone migdały, prażoną cebulkę, koperek i gotujemy około 5 minut. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. W międzyczasie chleb pokrojony w kostkę prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Zupę podajemy z grzankami, możemy wierzch posypać dodatkowo orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz