Zupy orzechowe obecne są w wielu kuchniach:
amerykańskiej, włoskiej, afrykańskiej, meksykańskiej. Ja postanowiłem zrobić
własną wersję. Zupa ma delikatny smak a zarazem jest bardzo sycąca. A przy
okazji banalnie łatwa w wykonaniu.
Składniki:
3 szklanki bulionu drobiowego
5 łyżek słonego masła orzechowego
4 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
5 łyżek mielonych migdałów
3 kromki ciemnego pieczywa na grzanki
2 łyżeczki prażonej cebulki
2 łyżeczki świeżego posiekanego koperku
Gałka muszkatołowa, pieprz grubomielony, sól
Przygotowanie:
Do gotującego się bulionu dodajemy po kolei: masło
orzechowe (i dokładnie mieszamy trzepaczką), orzechy włoskie, mielone migdały,
prażoną cebulkę, koperek i gotujemy około 5 minut. Doprawiamy do smaku gałką
muszkatołową, pieprzem i solą. W międzyczasie chleb pokrojony w kostkę prażymy
na patelni bez dodatku tłuszczu. Zupę podajemy z grzankami, możemy wierzch
posypać dodatkowo orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz