W związku z brzydką jesienną pogodą za namową Mai
upiekliśmy cudowne bułeczki drożdżowe. Nadzienie dowolne – my użyliśmy sera
białego, czekolady mlecznej oraz krówek. Zapach roznoszący się w mieszkaniu w
trakcie pieczenia – bezcenny!
Składniki:
600 g mąki
50 g drożdży
100 g cukru
260 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 białko jajka do posmarowania bułeczek
50 g masła
1\2 łyżeczki soli
Dowolne nadzienie
Drożdże zasypać łyżeczką cukru, dokładnie wymieszać
i dodać do 4 łyżek ciepłego mleka i czubatej łyżki mąki. Wymieszać dokładnie i
poczekać aż zaczyn zacznie pracować (powiększy objętość). Do zaczynu dodać
resztę mąki, cukier, jajko i sól. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie
odchodziło od ręki, następnie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką,
rozwałkować na kształt prostokąta
o wymiarach 10-14 cm. W górnej części położyć 1 łyżkę nadzienia, złożyć do
połowy, drugą połowę ponacinać nie do końca po długości i zawinąć na zlepioną
część. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem
posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cynamonem. Wstawić
do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz