wtorek, 6 listopada 2012

Bułeczki drożdżowe




W związku z brzydką jesienną pogodą za namową Mai upiekliśmy cudowne bułeczki drożdżowe. Nadzienie dowolne – my użyliśmy sera białego, czekolady mlecznej oraz krówek. Zapach roznoszący się w mieszkaniu w trakcie pieczenia – bezcenny!

Składniki:
600 g mąki
50 g drożdży
100 g cukru
260 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 białko jajka do posmarowania bułeczek
50 g masła
1\2 łyżeczki soli 
Dowolne nadzienie

Drożdże zasypać łyżeczką cukru, dokładnie wymieszać i dodać do 4 łyżek ciepłego mleka i czubatej łyżki mąki. Wymieszać dokładnie i poczekać aż zaczyn zacznie pracować (powiększy objętość). Do zaczynu dodać resztę mąki, cukier, jajko i sól. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki, następnie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 10-14 cm. W górnej części położyć 1 łyżkę nadzienia, złożyć do połowy, drugą połowę ponacinać nie do końca po długości i zawinąć na zlepioną część. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz