Szybkie, łatwe,
pyszne. Te trzy słowa najlepiej opisują focaccie słonecznikowe z suszonymi
pomidorami. Kiedy za oknem pogoda jest taka, że nie ma się ochoty wyjść do
sklepu po pieczywo, warto upiec te zjawiskowe bułeczki.
Składniki:
100 g uprażonego
słonecznika
70 g suszonych
pomidorów (w zalewie z oliwy z oliwek)
400 g mąki
pszennej
60 g drożdży
3 łyżki mleka
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziół
prowansalskich
1,5 szklanki
letniej wody
4 łyżki oliwy z
oliwek.
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić
z cukrem, dodać do letniego mleka, 2 łyżek mąki i dokładnie wymieszać. Kiedy
rozczyn urośnie dodać sól, wodę i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy mąkę,
zioła, pokrojone w małą kostkę pomidory, oliwę i słonecznik. Wyrabiamy do
momentu aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Jeśli jest
zbyt kleiste, można dodać odrobinę mąki. Po wyrobieniu odstawiamy do
wyrośnięcia na około 30 minut. Gotowe ciasto trzeba wyrobić jeszcze raz,
rozwałkować na grubość około 1 cm i wycinać kwadraty. focaccie należy ułożyć na
wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować niewielką ilością oliwy i ponacinać.
Gotowe focaccie pozostawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia. Kiedy wyrosną
wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze
160 stopni. Na dno piekarnika warto wstawić żaroodporne naczynie z wodą, by
parowała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz