czwartek, 8 listopada 2012

Mini focaccie słonecznikowe z suszonymi pomidorami


Szybkie, łatwe, pyszne. Te trzy słowa najlepiej opisują focaccie słonecznikowe z suszonymi pomidorami. Kiedy za oknem pogoda jest taka, że nie ma się ochoty wyjść do sklepu po pieczywo, warto upiec te zjawiskowe bułeczki.

Składniki:
100 g uprażonego słonecznika
70 g suszonych pomidorów (w zalewie z oliwy z oliwek)
400 g mąki pszennej
60 g drożdży
3 łyżki mleka
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 szklanki letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:
Drożdże rozrobić z cukrem, dodać do letniego mleka, 2 łyżek mąki i dokładnie wymieszać. Kiedy rozczyn urośnie dodać sól, wodę i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy mąkę, zioła, pokrojone w małą kostkę pomidory, oliwę i słonecznik. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Jeśli jest zbyt kleiste, można dodać odrobinę mąki. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Gotowe ciasto trzeba wyrobić jeszcze raz, rozwałkować na grubość około 1 cm i wycinać kwadraty. focaccie należy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować niewielką ilością oliwy i ponacinać. Gotowe focaccie pozostawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia. Kiedy wyrosną wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 160 stopni. Na dno piekarnika warto wstawić żaroodporne naczynie z wodą, by parowała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz