Zjawiskowe
połączenie słodkiego i słonego. Jesienne dni coraz krótsze a tęsknota za latem
coraz większa, dlatego też postanowiłem ugotować dzisiaj coś z kuchni
kreolskiej. Dodatkowo dzisiaj znów otrzymałem paczkę od Lurpaka i Arli: masła,
miksy, sery… Wszystko z pewnością będzie
wykorzystane w ciągu następnych kilku dni. W dzisiejszym przepisie
wykorzystałem Masło Czosnkowe Lurpak. Zapraszam w smakowitą podróż na Seszele!
Składniki:
2 filety z
piersi kurczaka
Puszka mleka
kokosowego
Przyprawy: sól i
pieprz wg uznania,
Łyżeczka kopru
Pół łyżeczki
imbiru tartego
Pół łyżeczki
kolendry
Pół
łyżeczki cukru wanilinowego
Łyżka ziaren
słonecznika
Łyżka masła
czosnkowego Lurpak.
Przygotowanie:
Kurczaka należy pokroić
w niewielkie kawałki i usmażyć na dużym ogniu na maśle czosnkowym. Dodajemy koper,
imbir, kolendrę, cukier wanilinowy i słonecznik. Podsmażamy wszystko jeszcze
około 3 minuty. Następnie dodajemy mleko kokosowe i na wolnym ogniu
odparowujemy tak, by powstał sos. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do
smaku. Podajemy z makaronem lub ryżem. Ja zdecydowałem się na mini-kolanka.
wspaniały przepis
OdpowiedzUsuń-------------------------
http://lejdisgrolp.blogspot.com/