czwartek, 21 czerwca 2012

Krem z cukinii z paluszkami krabowymi i mozzarellą


Krem z cukinii ma swoje korzenie we Włoszech. Jest delikatny w smaku, lekki a zarazem bardzo sycący. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Doskonała na upalne letnie dni.

Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
szklanka mleka
pół szklanki wody
2 kostki rosołowe
czubata łyżeczka oregano
pieprz, sól do smaku
gomółka sera mozzarella
opakowanie paluszków krabowych

Cukinię kroimy w niewielkie kawałki i podsmażamy w garnku. Kiedy będzie już miękka dosypujemy oregano, wlewamy wodę i wrzucamy kostki rosołowe. Zupę gotujemy około 3-4 minuty, po czym dolewamy mleko i miksujemy blenderem na jednolity krem. Doprawiamy do smaku. Krem podajemy z pokrojoną mozzarellą i paluszkami krabowymi. Ja dodaję jeszcze do tej zupy garść grzanek ziołowych (podsmażony bez tłuszczu chleb pokrojony w kostkę z dodatkiem soli i ziół prowansalskich).
Proste, smaczne i aromatyczne...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz