czwartek, 28 czerwca 2012

Gâteau jaune parisien


Żółty tort paryski jest jest dość skomplikowany dla początkujących cukierników, jednak osoby doświadczone w pieczeniu poradzą sobie z nim bez problemu.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe :
5 jajek
Szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Lyżeczka proszku do pieczenia
1 ¼ szklanki mąki
Szczypta kurkumy

Crème pâtissière:
6 żółtek
600 ml mleka
Pół szklanki cukru
Łyżeczka cukru wanilinowego
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki kukurydzianej
Szczypta kurkumy

Polewa:
3 tabliczki białej czekolady
2 łyżki śmietany kremówki
Łyżka cukru

Dodatkowo:
Świeże owoce (w tej wersji tort zrobiłem z truskawkami i jagodami)

Wykonanie:

Ciasto:
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kurkumą, miksujemy na puszystą masę i przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy około 30 minut (zawsze warto jednak sprawdzić wcześniej) w temperaturze 180 stopni.

Crème pâtissière:
Żółtka miksujemy z cukrem i kurkumą na parze. Kiedy uzyskamy gładką masę dodajemy mąkę i ubijamy. W międzyczasie gotujemy mleko. Kiedy jest już zagotowane przelewamy je do masy jajecznej ciągle miksując. Krem musimy teraz zagotować. Nie przerywając mieszania gotujemy do momentu aż krem będzie gęsty.

Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietanę i cukier i zdejmujemy z ognia. Miksujemy składniki aż połączą się.

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrajamy w poprzek na pół i przekładamy wystudzonym kremem. Przykrywamy górną częścią, którą też smarujemy kremem. Na wierzch układamy owoce. Tak przygotowane ciasto polewamy ciepłą polewą czekoladową i czekamy do wystygnięcia. Kiedy polewa stwardnieje, tort jest gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz