Żółty tort paryski jest jest
dość skomplikowany dla początkujących cukierników, jednak osoby doświadczone w
pieczeniu poradzą sobie z nim bez problemu.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe :
5 jajek
Szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Lyżeczka proszku do pieczenia
1 ¼ szklanki mąki
Szczypta kurkumy
Crème pâtissière:
6 żółtek
600 ml mleka
Pół szklanki cukru
Łyżeczka cukru wanilinowego
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki kukurydzianej
Szczypta
kurkumy
Polewa:
3
tabliczki białej czekolady
2
łyżki śmietany kremówki
Łyżka
cukru
Dodatkowo:
Świeże
owoce (w tej wersji tort zrobiłem z truskawkami i jagodami)
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka
zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodajemy mąkę z
proszkiem do pieczenia i kurkumą, miksujemy na puszystą masę i przelewamy do
natłuszczonej tortownicy. Pieczemy około 30 minut (zawsze warto jednak
sprawdzić wcześniej) w temperaturze 180 stopni.
Crème pâtissière:
Żółtka
miksujemy z cukrem i kurkumą na parze. Kiedy uzyskamy gładką masę dodajemy mąkę
i ubijamy. W międzyczasie gotujemy mleko. Kiedy jest już zagotowane przelewamy
je do masy jajecznej ciągle miksując. Krem musimy teraz zagotować. Nie
przerywając mieszania gotujemy do momentu aż krem będzie gęsty.
Polewa:
W
kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietanę i cukier i zdejmujemy
z ognia. Miksujemy składniki aż połączą się.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrajamy w poprzek na pół i
przekładamy wystudzonym kremem. Przykrywamy górną częścią, którą też smarujemy
kremem. Na wierzch układamy owoce. Tak przygotowane ciasto polewamy ciepłą
polewą czekoladową i czekamy do wystygnięcia. Kiedy polewa stwardnieje, tort
jest gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz