poniedziałek, 25 czerwca 2012

Sznycle z indyka w szynce szwarcwaldzkiej z musem szparagowym



Wbrew pozorom danie, które dzisiaj proponuję nie jest trudne w wykonaniu. Połączenie smaków w tej potrawie jest dość zaskakujące, przez co czyni ją wyjątkowo oryginalną.

Składniki:
4 sznycle z indyka
opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
4 plastry pomidora
pół pęczka białych szparagów
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mleka
przyprawy (sól, pieprz biały, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier, gałka muszkatołowa)

Sznycle marynujemy w oliwie z oliwek, pieprzu, papryce słodkiej, ziołach prowansalskich i wyciśniętym ząbku czosnku, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.(Do marynaty nie dodajemy nigdy soli, gdyż zamyka ona pory mięsa i uniemożliwia przeniknięcie smaku przypraw do środka). Za ten czas możemy przygotować mus szparagowy.
Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałą część i gotujemy do momentu aż staną się miękkie w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Kiedy będą już gotowe, odcedzamy je, dodajemy 2 łyżki mleka oraz przyprawy do smaku: sól, cukier, biały pieprz i gałkę muszkatołową. Miksujemy blenderem na gładki mus.
Po 2 godzinach w lodówce wyjmujemy sznycle, prószymy solą i zawijamy w szynkę szwarcwaldzką (2 plastry na sznycel). Na wierzch kładziemy plaster pomidora, posypujemy niewielką ilością oregano, i pieprzu a następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Talerz polewamy musem szparagowym a na wierzch kładziemy upieczony sznycel. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz