poniedziałek, 28 maja 2012

Smażone gruszki z brzoskwiniami


Wiem, że nie pora na przetwory, że powinno się na jesień bo teraz owoce nie takie i tak dalej… Mimo wszystko smażone gruszki z brzoskwiniami mogą być wykonane w praktycznie każdej porze roku. Gruszki są już smaczne a dostępne brzoskwinie zwykle są importowane. Gruszki z brzoskwiniami nie są bardzo słodkie, mogą być więc wykorzystane zarówno jako dodatek do ciast i ciasteczek, gofrów, naleśników  jak i do mięs. Genialnie łączą się z kaczką, indykiem czy kurczakiem.

5-6 dużych gruszek
3 duże brzoskwinie
Pół łyżeczki cynamonu
Pół łyżeczki imbiru
Łyżeczka cukru wanilinowego
Pół szklanki cukru trzcinowego (lub więcej według uznania)
Sok z połowy cytryny

Owoce myjemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy na niewielkie kawałki. Do garnka z grubym dnem wlewamy około pół szklanki wody, wrzucamy owoce i smażymy tak długo aż zmiękną. Nie można zapominać o mieszaniu co jakiś czas, by nie przypaliły się. Kiedy owoce już są miękkie dodajemy resztę składników. Smażymy około pół godziny często mieszając, gdyż cukier może się przypalić.  Czas smażenia zależy też od twardości owoców, więc każdy musi go wyczuć sam. Gotowe gruszki z brzoskwiniami przekładamy gorące do słoików i lekko zakręcamy. Słoiki poddajemy pasteryzacji przez gotowanie lub w piekarniku. Po pasteryzacji dokręcamy szczelnie wieczka, ustawiamy do ostygnięcia denkami do góry i przykrywamy ściereczką. Tak przygotowane smażone gruszki z brzoskwiniami można przechowywać bardzo długo, jednak zwykle szybko znikają ze spiżarni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz