niedziela, 27 maja 2012

Ciasteczka mandarynkowe


Doskonałe na deszczowy dzień. Podczas pieczenia pachną obłędnie a smakują jeszcze lepiej. Bardzo proste w wykonaniu nawet przez osoby, które twierdzą, że piec nie potrafią.

Pół kostki masła
Pół szklanki cukru
Szklanka mąki
Łyżeczka cukru wanilinowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
2 żółtka
2 mandarynki

Wszystkie składniki oprócz mandarynek wrzucamy do garnka. Ścieramy skórkę z obu mandarynek, wyciskamy z nich sok i dodajemy do reszty. Zagniatamy a w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Zagniecione ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto na około pół centymetra i wycinamy dowolny wzór. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz