Terrina wywodzi się z Francji i istnieje wiele sposobów
jej przygotowania. W zasadzie można powiedzieć, że jest to przystawka na bazie
galaretki. Moja dzisiejsza propozycja to śmietankowa terrina z wędzonym
pstrągiem.
Składniki:
Pół świeżego ogórka
5-6 rzodkiewek
1 szklanka śmietany 18%
2 szklanki mleka 3,2%
5-6 łyżeczek żelatyny
2 łyżki koperku
Pieczywo pełnoziarniste
70 g wędzonego pstrąga
Pieprz, sól
Przygotowanie:
Ogórka i rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. Nieobrany
ogórek będzie wyglądał w terminie efektowniej. W płaskim naczyniu rozkładamy
folię spożywczą, na nią równomiernie rozsypujemy pokrojone warzywa. Śmietanę i
mleko powoli podgrzewamy z koprem, pieprzem, solą do smaku. Kiedy będzie już
bardzo gorące (ale nie zagotuje się!) zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę
dokładnie mieszając. Studzimy mleko ze śmietaną. Kiedy jest już wystudzone,
wlewamy powoli na warzywa i wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka stężeje,
wyjmujemy ją z naczynia i kroimy w dowolne kształty. W takim samym kształcie
kroimy pieczywo, smarujemy masłem i układamy na wierzchu terrinę. Na górę
kładziemy wędzonego pstrąga i całość posypujemy grubomielonym pieprzem
kolorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz