Crostini to małe grzaneczki, które świetnie nadają się na
przystawkę. Można podawać je na tysiące sposobów, ja jednak zdecydowałem się na
klasyczną tapenadę, która przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni
śródziemnomorskiej.
Składniki:
Pół bagietki
Ząbek czosnku
60 g czarnych oliwek
40 g kaparów
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
Pieprz, sól
Przygotowanie:
Oliwki i kapary płuczemy w zimnej wodzie i drobno
siekamy. Dodajemy oliwę, ocet oraz pieprz i sól do smaku. Mieszamy dokładnie i
wkładamy na około godzinę do lodówki. Bagietkę kroimy z ukosa i zapiekamy, by
była przyrumieniona. Wierzch smarujemy czosnkiem i nakładamy na grzankę
tapenadę. Podajemy póki crostini są jeszcze ciepłe, jednak doskonale smakują
również na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz