wtorek, 5 listopada 2013

Klasyczne crostini z tapenadą




Crostini to małe grzaneczki, które świetnie nadają się na przystawkę. Można podawać je na tysiące sposobów, ja jednak zdecydowałem się na klasyczną tapenadę, która przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki:
Pół bagietki
Ząbek czosnku
60 g czarnych oliwek
40 g kaparów
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
Pieprz, sól

Przygotowanie:
Oliwki i kapary płuczemy w zimnej wodzie i drobno siekamy. Dodajemy oliwę, ocet oraz pieprz i sól do smaku. Mieszamy dokładnie i wkładamy na około godzinę do lodówki. Bagietkę kroimy z ukosa i zapiekamy, by była przyrumieniona. Wierzch smarujemy czosnkiem i nakładamy na grzankę tapenadę. Podajemy póki crostini są jeszcze ciepłe, jednak doskonale smakują również na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz