wtorek, 22 października 2013

Zupa pomidorowo-kokosowa



Lubisz zupę pomidorową? Jeśli tak, to przygotowana w następujący sposób będzie doskonałą innowacją. A jeśli nie lubisz, to może pora przekonać się do niej? Przepis pochodzi z południowych Indii i jest idealny na jesienne chłodne wieczory.

Składniki:
750 ml bulionu
Pół kilograma pomidorów
150 g przecieru pomidorowego
Puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki posiekanej melisy
Łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżeczki brązowego cukru
Nieduża cebulka
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz grubomielony

Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki i siekamy drobno, następnie dodajemy je do gotującego się bulionu. Wrzucamy również posiekaną cebulę i czosnek. Gotujemy 10 minut, pomidory powinny się rozpaść.  Dodajemy przecier pomidorowy (przecier! Nie koncentrat!) i gotujemy następne 5 minut. Po 5 minutach wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Jeśli przeszkadzają nam kawałki pomidorów, możemy zmiksować zupę blenderem a następnie dodać przyprawy: posiekaną melisę, imbir, cukier, sól i czosnek. Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Podajemy z ryżem, posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz