Lubisz zupę pomidorową? Jeśli tak, to przygotowana w
następujący sposób będzie doskonałą innowacją. A jeśli nie lubisz, to może pora
przekonać się do niej? Przepis pochodzi z południowych Indii i jest idealny na
jesienne chłodne wieczory.
Składniki:
750 ml bulionu
Pół kilograma pomidorów
150 g przecieru pomidorowego
Puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki posiekanej melisy
Łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżeczki brązowego cukru
Nieduża cebulka
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz grubomielony
Przygotowanie:
Pomidory
obieramy ze skórki i siekamy drobno, następnie dodajemy je do gotującego się
bulionu. Wrzucamy również posiekaną cebulę i czosnek. Gotujemy 10 minut,
pomidory powinny się rozpaść. Dodajemy
przecier pomidorowy (przecier! Nie koncentrat!) i gotujemy następne 5 minut. Po
5 minutach wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Jeśli przeszkadzają nam
kawałki pomidorów, możemy zmiksować zupę blenderem a następnie dodać przyprawy:
posiekaną melisę, imbir, cukier, sól i czosnek. Gotujemy jeszcze 5-10 minut.
Podajemy z ryżem, posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz