wtorek, 1 października 2013

Muffiny gruszkowo-czekoladowe z serem pleśniowym


Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Mogą być słone! A najlepiej, kiedy są słodko-słone, takie jak te, które przygotowałem dzisiaj. Czekolada, gruszka i ser pleśniowy doskonale razem współgrają, dzięki czemu smak tych muffinek z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym eksperymenty w kuchni.

Składniki:
200 g mąki
1 jajko
200 ml maślanki
4 łyżeczki cukru
60 ml oleju
Pół gruszki
Ser Castello (z niebieską pleśnią)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pół tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w misce. W osobnym naczyniu miksujemy cukier, jajko, maślankę i olej. Następnie dolewany do mąki i mieszamy dokładnie. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą po ostudzeniu dodajemy do masy. Łączymy wszystkie składniki dokładnie. Gruszkę i ser kroimy w kosteczki w rozmiarze około centymetra. Papilotki wypełniamy mniej więcej w 1/3 masą, na środek kładziemy kostkę gruszki i dopełniamy do wysokości około 2/3 masą. Następnie na wierzch kładziemy kostkę sera Castello, który w trakcie pieczenia zapadnie się do środka. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 20-25 minut. Najlepiej smakują na ciepło, ja dodaję odrobinę pesto dla zaostrzenia smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz