piątek, 25 października 2013

Penne con noci e basilico



W związku z tym, że 25 października to Światowy Dzień Makaronu, nie mogłem ugotować nic innego, jak właśnie makaron. Najlepiej smakują dania z nieskomplikowanymi sosami, takie, jakie jada się we Włoszech. Dlatego też dzisiaj podaję przepis na penne z orzechami i bazylią, który pochodzi z miasta Carrara. Penne można zastąpić swoim ulubionym makaronem.

Składniki:
400 g penne
50 g orzechów włoskich
40 g orzechów piniowych
50 g startego parmezanu
2 łyżki śmietany
60 ml oliwy z oliwek
Kilka liści bazylii
Kilka liści melisy

Przygotowanie:
30 ml oliwy miksujemy z orzechami włoskimi i piniowymi, liśćmi bazylii i śmietaną. Solimy do smaku, dodajemy parmezan, resztę oliwy i liście melisy. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Makaron polewamy sosem i dekorujemy świeżymi listkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz