W związku z tym, że 25 października to Światowy Dzień
Makaronu, nie mogłem ugotować nic innego, jak właśnie makaron. Najlepiej
smakują dania z nieskomplikowanymi sosami, takie, jakie jada się we Włoszech.
Dlatego też dzisiaj podaję przepis na penne z orzechami i bazylią, który
pochodzi z miasta Carrara. Penne można zastąpić swoim ulubionym makaronem.
Składniki:
400 g penne
50 g orzechów włoskich
40 g orzechów piniowych
50 g startego parmezanu
2 łyżki śmietany
60 ml oliwy z oliwek
Kilka liści bazylii
Kilka liści melisy
Przygotowanie:
30 ml
oliwy miksujemy z orzechami włoskimi i piniowymi, liśćmi bazylii i śmietaną.
Solimy do smaku, dodajemy parmezan, resztę oliwy i liście melisy. Makaron
gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Makaron polewamy sosem i
dekorujemy świeżymi listkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz