Kuchnia włoska
oferuje wiele odmian tej samej potrawy. Każdy region stara się coś zmienić, by
potrawa bardziej kojarzyła się właśnie z Toskanią czy Ligurią… W drób obfituje
region Marche i to dlatego do tradycyjnego sosu ze szpinakiem dodaje się tam
mięso z kurczaka. Dodatek słonecznika podbija smak.
Składniki:
250 g makaronu
pappardelle
1 filet z piersi
kurczaka
1 opakowanie
świeżego szpinaku
3 łyżki śmietany
18%
3 łyżki ziaren
słonecznika
3 łyżki oliwy z
oliwek
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz,
lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Filet z piersi
marynujemy w oliwie z oliwek, pieprzu, lubczyki i czosnku. Wstawiamy na godzinę
do lodówki. Po godzinie rozgrzewamy patelnię i bez dodatku tłuszczu wrzucamy
zamarynowanego kurczaka. Podsmażamy a po 3 minutach dodajemy słonecznik.
Następnie dodajemy śmietanę, liść laurowy i ziele angielskie. Po 2 minutach
dodajemy szpinak i przykrywamy. Na małym ogniu dusimy co jakiś czas mieszając.
Pod koniec duszenia przyprawiamy solą do smaku. Podajemy z makaronem
pappardelle ugotowanym al dente.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz