czwartek, 17 stycznia 2013

Pappardelle ze szpinakiem




Kuchnia włoska oferuje wiele odmian tej samej potrawy. Każdy region stara się coś zmienić, by potrawa bardziej kojarzyła się właśnie z Toskanią czy Ligurią… W drób obfituje region Marche i to dlatego do tradycyjnego sosu ze szpinakiem dodaje się tam mięso z kurczaka. Dodatek słonecznika podbija smak.

Składniki:
250 g makaronu pappardelle
1 filet z piersi kurczaka
1 opakowanie świeżego szpinaku
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:
Filet z piersi marynujemy w oliwie z oliwek, pieprzu, lubczyki i czosnku. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie rozgrzewamy patelnię i bez dodatku tłuszczu wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Podsmażamy a po 3 minutach dodajemy słonecznik. Następnie dodajemy śmietanę, liść laurowy i ziele angielskie. Po 2 minutach dodajemy szpinak i przykrywamy. Na małym ogniu dusimy co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia przyprawiamy solą do smaku. Podajemy z makaronem pappardelle ugotowanym al dente.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz