wtorek, 29 stycznia 2013

Kurczak Stella Maris Indici


Kolejna potrawa z serii „egzotycznych”. Tym razem kurczak „gwiazda Oceanu Indyjskiego”, który pochodzi z pięknej wyspy Mauritius. Nie jest to tradycyjne danie Maurytyjczyków, jednak przepis pochodzi z jednego z hoteli na wyspie. Potwierdza regułę, że pyszne potrawy można przyrządzić niewielkim kosztem z niewielu składników.

Składniki:
1 pierś z kurczaka
400 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka curry
150 g białych winogron
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Pół łyżeczki tymianku
Szczypta soli, pieprzu i cukru

Przygotowanie:
Pierś kroimy w cienkie paski i marynujemy w oliwie z oliwek, pieprzu, tymianku i czosnku i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wrzucamy kurczaka na patelnię bez tłuszczu i podsmażamy na bardzo dużym ogniu, by zarumienił się na złoty kolor. Następnie wlewamy mleko kokosowe, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy winogrona (przekrojone na pół), szczyptę soli, cukru oraz łyżeczkę curry. Mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz