Chinkali to rodzaj pierogów z Gruzji. Nie ukrywajmy, że
są bombą kaloryczną, ale warto dla nich zgrzeszyć. Należy nadgryźć pierożek,
wypić zawarty w nim rosół, który wytwarza się podczas gotowania i dojeść
resztę.
Składniki:
600 g mąki pszennej
Szklanka ciepłej wody
1 jajko
500 g tłustego mięsa (najlepiej baraniny, można jednak
użyć wieprzowiny, np. łopatki)
Filiżanka bulionu
200 g cebuli
2 łyżki natki pietruszki
Pieprz grubomielony
Sól
Przygotowanie:
Mąkę zagniatamy z jajkiem, wodą i solą, jak na pierogi,
do momentu aż będzie sprężyste. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka o
średnicy około 10-15 cm. Do miski ze zmielonym mięsem dodajemy bulion,
posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz doprawiamy solą. Jeśli mięso nie jest
wystarczająco tłuste, możemy dodać roztopionego masła. Mięso wchłonie bulion i
tłuszcz podczas wyrabiania. Na każdym krążku z ciasta kładziemy czubatą łyżkę
farszu i zawijamy, jednak nie jak pierogi, gdyż chinkali mają przypominać
sakiewki. Brzegi ciasta zawijamy zakładając na siebie a u góry zwijamy swego
rodzaju czubek. Gotujemy 15 minut w osolonej wodzie, podajemy od razu, posypane
grubomielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz